Redőny

A redőnyök talán a legsokoldalúbban használható árnyékolástechnikai eszközök. Távol tartják a meleget, hideget és a túl sok fényt is ha arra van szükség. A felépítés jellege miatt alkalmas szélsőséges időjárási körülmények között otthonaink védelmére is. Bizonyos fajtáik pedig az idegeneket is távol tartják otthonunktól és egyéb épületeinktől, mint pl. boltok, raktárak.
Rendkívül változatos formákban készülhetnek szín, anyag és kivitel szerint.

redőny teraszra
Redőny teraszra


A redőnyök beépített, vakolható változatai a nyílászárokkal együtt kerülnek beépítésre. Így azok kívülről nem takarják el az ablakok felső részét. Esztétikusabb és több fény juthat a lakásba is. Érdemes már az épület tervezésekor kikérni árnyékoló szakember és a tervező mérnök tanácsát.
Elektromos változataik a biztonságot és a kényelmet is szolgálják. A tengelybe épített csőmotor kezelése törtéhet fali kapcsolóval vagy távirányítóval. Szerelésüket szakképzett villanyszerelővel végezzük.
A külső tokos redőny utólag kerül beépítésre álltalába. Oka többféle is lehet mint pl. most vásárolt ingatlan amin még nincs redőny vagy az idő múlásával jött meg rá az igény… stb.
Hátrányuk, hogy mivel az ablak elé helyeződnek így csökkenthetik annak hasznos felületét.
Külső tokos redőnyöknél a tok magasságát a nyílászáró magassága határozza meg a következőképpen:

0-160 cm-ig138 mm a tok magasság
160-250 cm-ig165 mm a tok magasság
250-180 mm a tok magasság

A redőny lécek anyagukat tekintve lehetnek fém, fa és műanyag kivitelűek. A fém redőny lécek legtöbbször aluminium kivitelűek.

Ezek közül is kiemelkednek az aluminium lécekkel szerelt aluminium redőnyök.
Jellemzőik a hosszú élettartam, esztétikus megjelenés, kiváló hő-, és hangszigetelés. Széles színválasztékban kaphatóak. Kiválasztásuk RAL színminta alapján történik több száz lehetséges szín lehetőséggel. Kitűnő időjárás elleni védelmet biztosítanak.
A tokban elhelyezett feltolásgátló pedig megakadályozza a redőnylécek kívülről az utcáról idegenek által való feltolását a tokba. Ezáltal biztonságosabbá válhat otthonunk.

színezett redőny
Színezett redőny

Kivitelezés szempontjából ugyan több munkát igényel felrakásuk, viszont esztétikailag szebb látványt mutat, ha a redőnyök egy tokban vannak.

redőny egy tokban
Négy redőny egy tokban


A redőnyök kezelésük szempontjából lehet manuális vagy akár elektromos falikapcsolós és távirányítós. Egyéb elektromos biztonsági érzékelőkkel is elláthatóak igény szerint.